Често задавани въпроси

ЗАЩО ПОГРЕБЕНИЯТА СА ТОЛКОВА СКЪПИ?

В сравнение с други важни събития от нашия живот като раждания и сватби, погребенията не са скъпи. Сватбата струва най-малко 10 пъти повече, а раждането- поне 3 пъти, но тъй като това са щастливи събития ,тези разходи рядко се критикуват. Погребалната агенция е денонощно работещ бизнес с широкообхватни съоражения: хладилни камери, катафалки, складове, набор от скъпоструващи помощни средства, носилки, колички, аутопсионни маси, инструменти, офиси. Всички тези разходи трябва да бъдат включени в цената на погребението.

Важно е също да се отбележи,че цената на едно погребение включва не само стоки, а и услугите на погребалните агенти-оформяне на документация, изваждане на смъртен акт, транспортиране, пренасяне, товарене. Осъществяваме контакт с лекарите, цветарите, гробищната администрация, кетъринга, свещениците, гробарите и всичко останало,от което има нужда.

Погребалните директори разглеждат професията си като услуга, но това също е бизнес. Като всеки бизнес, траурните агенции трябва да реализират печалба.

ТРЯБВА ЛИ ДЕЦА ДА ПОСЕЩАВАТ ПОГРЕБЕНИЯ?

Често възрастните не знаят как да постъпят в такъв момент. Първосигнално, за да предпазят детето от скръбта и болката, те крият от него. Отлагат тежките разговори, извеждат го от дома, държат се все едно нищо не е станало. В цялото това суетене и шушукане то долавя, че се е случило нещо , че нещо страшно се премълчава. Положението става още по- лошо, когато близките му дават различни отговори на въпросите му какво се е случило. Съвсем логично то започва да изпитва страх и тревога.

Невъзможно е да го предпазим от загубата на някой, който сме обичали. Опитвайки се да скрием смъртта, само ще забавим неизбежното осъзнаване , че този човек вече го няма в живота ни. Участието в погребението позволява на детето да бъде част от семейството в момент, в който най-много се нуждае от любов и внимание. Включването му в скръбния процес, в разговорите за смъртта и болката, ще му дадат усещането, че не е само в мъката, че тъгата е споделена. Траурното преживяване ще му даде възможност да намери правилният начин да се справи с чувствата си. Ще му помогне да съзрее и израстне, да възприеме живота и смъртта- истина, която не ще подмине ни един от нас.

ЕТО НЯКОЛКО ПРОСТИ НАЧИНА ДА ПОМОГНЕМ НА ДЕТЕТО:

• Проведете честен и разбираем за него разговор. Окуражавайте го да задава въпроси.
• Споделете приятни спомени за близкия и насърчавайте детето да сподели собствените си такива.
• Обяснете му как ще протече погребението и му дайте право на избор само да прецени дали да присъства или не.
• Бъдете открити и конкретни.
• Прегърнете го, покажете му, че ще сте винаги до него, за да го подкрепяте.
• Обяснете, че смъртта е естественият завършек на живота.
• Ако смятате, че собствената ви скръб няма да ви позволи да се погрижите по най-добрия начин за детето, помолете приятел или роднина да го направи вместо вас. Изберете някой, на когото и давамата имате доверие.
• Ако детето присъства на церемонията, но стане прекалено тревожно, намерете начин да го изведете.
• Позволете на детето да види болката и сълзите ви. Така то ще разбере че това е нещо нормално и естествено.
• Насърчете го да направи рисунка, да напише стихче или писмо до любимия човек. Поставете ги в ковчега.
• Ако смъртта е настъпила по тежък и травматичен начин, потърсете психологическа помощ.